Our history

Trochę historii

Historia rozpoczyna  się w roku 1975 i jest efektem pasji jednego mężczyzny: Jean'a Verrier'a. W tym też roku opracował on recepturę sera Camembert Le Rustique, która pozwoliła mu przekroczyć  granicę Normandii. Mijają lata a twórcy naszego sera wciąż wykazują się taką samą chęcią do tworzenia serów o wyjątkowym i niepowtarzalnym smaku. 
Przeczytaj prostą i autentyczną historię Le Rustique.

jean verrier le rustique
 

1. Jean Verrier, pasja tworzenia serów

Camembert Le Rustique zrodził się z pasji i wiedzy jednego mężczyzny: Jean'a Verrier'a.
Dzięki autentycznej pasji do serów, odnalazł on swoją drogę w życiu i zaczął pracować w mleczarni w swojej rodzinnej miejscowości Condé sur Sarthe, położonej wśród zielonych łąk Normandii, miejsca narodzin sera Camembert.

2. Camembert, tam gdzie zaczęła się historia le rustique

Kilka lat później, Jean Verrier udoskonalił recepturę Camembert Le Rustique na tyle, że w 1975 roku stała się sławna poza granicami Normandii. Inne sery szybko podążyły jego śladem, i zaczęły być produkowane z pasją do robienia serów.

le rustique
 
camembert le rustique
 

3. Le Rustique, prawdziwy ser rodem z francji

Z biegiem lat ser Le Rustique stał się stałym gościem francuskich gospodarstw domowych. Francuzi mogli natychmiast znaleźć na półce swój ulubiony ser dzięki charakterystycznemu wyglądowi: drewniane pudełko wyłożone biało-czerwonym materiałem w kratkę. Legenda głosi, że pewien kupiec posiadał duże zapasy
biało-czerwonego materiału i przekonał Jean'a, że właśnie ten materiał kojarzy się z prostotą i autentycznością smaku Camembert.

4. 40 lat miłości do sera

Jean nabywał doświadczenia w produkcji serów przez ponad 40 lat. Opracował szeroką gamę produktów nie tylko na rynek francuski, ale również dla innych krajów. Z miłości do sera Camembert Le Rustique zrodziła się bogata i kremowa konsystencja całej gamy produktów.

camembert le rustique