Our history

Trochę historii

Historia rozpoczęła się w roku 1975 i była wynikiem pasji jednego mężczyzny: Jean'a Verrier'a. We wspomnianym roku Jean'a Verrier'a opracował recepturę sera Camembert Le Rustique i dzięki temu przekroczył granicę Normandii. Od tego wydarzenia minęły lata, a twórcy naszego sera wciąż wykazują się taką samą chęcią do tworzenia serów o wyjątkowym i niepowtarzalnym smaku.
Przeczytaj prostą i autentyczną historię Le Rustique.

jean verrier le rustique
 

1. Jean Verrier, pasja tworzenia serów

Camembert Le Rustique zrodził się z pasji i wiedzy jednego człowieka: Jean'a Verrier'a. Dzięki swojej autentycznej pasji do serów odnalazł własną drogę w życiu i zaczął pracować w mleczarni, w swojej rodzinnej miejscowości Condé sur Sarthe, położonej wśród zielonych łąk Normandii - miejscu narodzin sera Camembert.

2. Camembert, tam gdzie zaczęła się historia le rustique

Kilka lat później Jean Verrier udoskonalił recepturę Camembert Le Rustique na tyle, że w 1975 roku stała się znana poza granicami Normandii. Inne sery szybko powtórzyły sukces Camembert Le Rustique, bo były produkowane z prawdziwą pasją.

le rustique
 
camembert le rustique
 

3. Le Rustique, prawdziwy ser rodem z Francji

Z biegiem lat ser Le Rustique stał się stałym gościem francuskich gospodarstw domowych. Francuzi mogli natychmiast znaleźć na półce swój ulubiony ser dzięki charakterystycznemu wyglądowi: drewniane pudełko wyłożone biało-czerwonym materiałem w kratkę. Legenda głosi, że pewien kupiec posiadał duże zapasy
biało-czerwonego materiału i przekonał Jean'a, że właśnie ten materiał kojarzy się z prostotą i autentycznością smaku Camembert.

4. 40 lat miłości do sera

Jean nabywał doświadczenia w produkcji serów przez ponad 40 lat. Opracował szeroką gamę produktów nie tylko na rynek francuski, ale również dla innych krajów. Z miłości do sera Camembert Le Rustique zrodziła się bogata i kremowa konsystencja całej gamy produktów.

camembert le rustique