Powrót do przepisów
camembert tartiflette

Zapiekanka z Camembert Le Rustique

Wytrawna zapiekana z ziemniaków.
Porcje: 
6 porcji
Przygotowanie: 
20 min
Gotowanie: 
45 min
Poziom trudności: 
Średni
Składniki: 
1 kg ziemniaków
2 cebule
40 g masła
200 g wędzonego boczku
2 Camembert Le Rustique
10 ml śmietany
sól i pieprz
Przepisy: 
Obierz i umyj ziemniaki. Włoż je do dużego rondla z zimną, osoloną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj dalej przez 20-25 minut. Odcedź.
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Rozpuść na patelni masło, dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut aż stanie się przezroczysta. Dodaj boczek i smaż dalej przez kilka minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj tłuszczem naczynie. Pokrój ziemniaki w okrągłe plasterki. Camembert pokrój w plasterki. Ułóż połowę ziemniaków w naczyniu. Dodaj cebulę i boczek. Wyłóż połowę sera camembert. Powtórz czynność jeszcze raz. Zalej śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
Piecz przez 15 minut, aż ser całkowicie się rozpuści. Podawaj z zieloną sałatą.