Powrót do aktualności
24 Listopad 2016

PRZEZ ŻOŁĄDEK DO NORMANDII

Wiedzieliście, że Normandia określana jest sercem Francuskiej kuchni? Wybór tego regionu nie jest przypadkowy – to właśnie stąd pochodzi Le Rustique Camembert! Teraz chyba zgodzicie się, że Normandia zachwyca smakiem.

Czy w takim razie droga do zakochania się w Normandii prowadzi tylko przez żołądek? Absolutnie nie! Wasze serce skradnie również wyjątkowy krajobraz wypełniony bujnymi, zielonymi polami i jabłkowymi sadami.  Będąc w Normandii nie omieszkajcie wybrać się na skalistą wyspę w Zatoce Wzgórza Świętego Michała – być może będzie to miłość od pierwszego wejrzenia ;)

Ciekawostką jest, że Normandia jest drugim co do wielkości regionem mlecznym we Francji i największym producentem sera! Jaki jest nasz przepis na sukces? Wolno pasące się krowy na zielonych pastwiskach otoczone miłością i troską dają pełnowartościowe mleko, które wykorzystywane jest  do produkcji sera. Właśnie z tego mleka pochodzi Le Rustique Camembert. Aby zachować świeżość i wysoką jakość każdego dnia mleko jest dostarczane do pobliskich fabryk w Pacé i Ducey, w których  mistrzowie serowarstwa sprawiają, że ser nabiera wyrazistego smaku i aromatu oraz kremowej konsystencji.

Na zakończenie pytanie dla dociekliwych: Wiecie litrów mleka potrzeba do wyprodukowania jednego Le Rustique Camembert?

Aż 2!

Teraz chyba nie pozostaje nam nic innego jak tylko ukroić sobie kawałek i przenieść się myślami do Normandii ;)