Powrót do aktualności
19 Maj 2016

PROCES DOJRZEWANIA SERA LE RUSTIQUE CAMEMBERT

Le Rustique Camembert jest serem miękkim, pokrytym świeżą skórką, co świadczy o jego smaku, konsystencji, zapachu i naturze charakterystycznej dla procesu dojrzewania sera. Camembert dopiero z biegiem czasu nabiera charakteru.

Nasi mistrzowie serowarstwa wykorzystali całą swoją wiedzę i doświadczenie, aby opracować recepturę sera camembert Le Rustique. Jego intensywny smak i rozpływająca się w ustach konsystencja jest efektem procesu dojrzewania w specjalnych pomieszczeniach.

Wybierz swój ulubiony smak sera camembert, zgodnie z upodobaniami:

Młody: 35 dni przed upływem terminu optymalnej daty spożycia. Le Rustique Camembert jest jeszcze młody, a jego środek jest jeszcze zamknięty. Taki ser „posiada serce” a jego smak jest delikatny i świeży.

Dojrzały: między 35 a 20 dni przed upływem terminu optymalnej daty spożycia. Le Rustique Camembert jest dojrzały i odkrył swoje serce. Konsystencja rozpływa się w ustach, a smak jest intensywny. 

Szlachetny: 20 dni przed upływem optymalnej daty spożycia. Ser camembert stał się dojrzały i jeszcze bardziej wyrazisty w smaku. Konsystencja stała się bardzo delikatna, kremowa i rozpływa się w ustach.

Nasza Rada: Rekomendujemy, aby ser przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w lodówce w temperaturze między 4 a 8°C. Aby wydobyć najlepszy smak z sera, sugerujemy wyjąć go z lodówki na 30 min przed spożyciem.