Powrót do aktualności
28 Grudzień 2016

PRAWDZIWIE FRANCUSKIE ROGALIKI Z SEREM CAMEMBERT I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Czy istnieje coś bardziej francuskiego od rogalików z serem Le Rustique Camembert? Oczywiście, że nie ;) Przekonaj się sam i zrób je w domu.

 

Składniki na 6 porcji:

½ sera Le Rustique Camembert 250g

7g drożdży

10ml ciepłej wody

2 żółtka jajka

6 plasterków szynki parmeńskiej

20ml ciepłego mleka

10g cukru

5g soli

225g mąki pszennej

20g masła

 

Przepis:

Zanurz drożdże w 10ml ciepłej wody i odstaw na 10 minut. Rozbij 2 jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z ciepłym mlekiem, cukrem i solą.  Połowę powstałej masy jajecznej  połącz z 75g mąki i mieszaj aż stanie się gładka.

Masło pokrój na kawałki i połącz z pozostałą mąką. Dodaj drożdże rozpuszczone w wodzie i mieszaj delikatnie aż mąka będzie odpowiednio wilgotna.  Przykryj  i włóż do lodówki na co najmniej 2h.

Następnie rozsyp trochę mąki na blat, zacznij ugniatać ciasto i podziel je na 3 części. Każdą część rozwałkuj na kształt koła i potnij na 6 równych trójkątów.  Ciasto zawiń w rogala zaczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka.  Ułóż rogale na wysmarowanej masłem blaszce i przykryj ściereczką aż podwoją swoją objętość.

Ostrym nożem przetnij każdego rogala wzdłuż dłuższej części i włóż do środka  ukrojony wcześniej plasterek sera camembert oraz szynki parmeńskiej. Pozostałą masą jajeczną posmaruj wierzch rogalików i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut.

 

Delektuj się smakiem rogalików w towarzystwie delikatnego czerwonego wina np. Beaujolais, Touraine, Gamay albo wytrawnego białego Chardonnay.