Powrót do przepisów
camembert pastries

Ciasto francuskie z Camembert Le Rustique

Porcje: 
6 porcji
Przygotowanie: 
1 godzina
Gotowanie: 
25 min
Poziom trudności: 
Trudny
Składniki: 
100 ml wody
50 g lekko osolonego masła
60 g mąki
2 jajka
1 Camembert Le Rustique
Krem: łyżka śmietany
4 łyżki mascarpone
2 łyżki miodu
2 łyżki sezamu
szczypta papryki
sól i pieprz
Przepisy: 
Rozgrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem).
Wlej wodę do rondla i dodaj masło. Podgrzej, aż masło się rozpuści a następnie doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
Dodaj mąkę i mieszaj. Wyrabiaj ciasto aż do uzyskania okrągłego kształtu. Ciasto nie powinno być trzymane długo w naczyniu.
Wbij jajka jedno po drugim. Ciasto powinno stać się gładkie i jednolite. Wlej ciasto do szprycy i wyciskaj małe okrągłe kulki na blaszce do pieczenia pokrytej pergaminem. Za pomocą widelca zanurzonego w wodzie delikatnie spłaszcz górną część każdej kulki.
Piecz przez 5 minut w temperaturze 180°C, następnie zmniejsz temperaturę do 165°C i piecz dalej przez 15 minut. Wymij z piekarnika do wystygnięcia.
Przygotuj krem: Obierz ze skórki camembert i pokrój na małe kawałki. Rozpuść ser w rondlu na małym ogniu, następnie wystudź.
Oddziel żółtka od białek. Ubij w misce mascarpone z żółtkami, dodaj ser camembert i paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Białka ubijaj aż staną się sztywne. Następnie delikatnie dodaj je do ciasta.
Zrób mały otwór w upieczonych ciastkach i wypełnij je kremem za pomocą szprycy. Posmaruj z góry miodem i posyp sezamem. Pozostaw do schłodzenia na 2 godziny przed podaniem.