Powrót do przepisów

Camembert zapiekany w cieście

Zapiekany Camembert smakuje zupełnie inaczej!
Porcje: 
4 porcje
Przygotowanie: 
90 min
Gotowanie: 
30 min
Poziom trudności: 
Średni
Składniki: 
1 ser Le Rustique Camembert 250 g
20 g świeżych drożdży
150 g mąki
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka miodu (zastosowaliśmy miód spadziowy)
1 łyżeczka suszonego tymianku
garść orzechów pinii
1 jajko
odrobina soli
Przepisy: 
Najpierw rozpuszczamy drożdże w kąpieli ciepłej wody z cukrem (wody ok. 1/3 szklanki, 1/2 łyżki cukru, do tego odrobina mąki). Do drożdży dodajemy mąkę, tymianek, rozpuszczony miód oraz 2 łyżki oliwy. Dokładnie wyrabiamy ciasto do takiej konsystencji, aby sprężyście odchodziło od ręki. Na koniec odstawiamy ciasto w misce, przykryte szmatką w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. i 30 min., aby wyrosło.
Ciasto rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim posmarowane masłem żaroodporne naczynko, którego średnica powinna być mniej więcej 3-4 cm większa niż średnica krążka sera. Spód ciasta delikatnie solimy, posypujemy orzechami pinii i kładziemy na nich ser w całości. Ser i brzegi ciasta wystające po bokach smarujemy przy pomocy pędzelka roztrzepanym jajkiem.
Naczynko z ciastem i serem władamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 min. aż ciasto nabierze pięknego, złotego koloru. Na kilka minut przed wyjęciem posypujemy ser resztą orzeszków pinii, żeby miały szansę również się trochę podpiec. Podajemy wyjęte z naczynka – jako danie główne lub przystawkę, na ciepło lub na zimno z żurawiną lub konfiturą z cebuli.