Powrót do przepisów
camembert mashed potato

Camembert Le Rustique z puree ziemniaczanym

Pyszne domowe puree ziemniaczane doskonałe do grilowanego mięsa.
Porcje: 
4 porcje
Przygotowanie: 
20 min
Gotowanie: 
25 min
Poziom trudności: 
Średni
Składniki: 
1 kg ziemniaków
1 Camembert Le Rustique
15 ml mleka
10 ml śmietany
30 g masła
sól i pieprz
Przepisy: 
Obierz i umyj ziemniaki a potem wrzuć do dużego garnka z zimną, osoloną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok 20-25 minut.
W tym czasie pokrój 3/4 camembert na małe kawałki. Podgrzej mleko, śmietanę i posiekany camembert w rondlu, mieszaj aż się roztopi.
Odcedź ziemniaki i albo je zmiksuj albo ugnieć ręcznie za pomocą tłuczka.
Wlej krem do ziemniaków i utrzep trzepaczką. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło, dopraw solą i pieprzem.
Cienko pokrój w plasterki pozostałą część sera camembert. Podawaj puree ziemniaczane z plasterkami camembert na wierzchu.